Studeren en lenen

Wie een opleiding gaat doen, staat soms ook voor de keuze om thuis te blijven wonen of op kamers te gaan. Natuurlijk is het een hele ervaring om op kamers te gaan. Het geeft een zeker gevoel van vrijheid, maar ook van zelfstandigheid. Toch kan het geen kwaad om even te kijken naar wat deze zelfstandigheid zou gaan kosten.

Uitgaven van studenten
Studenten hebben best wat te bepalen. Zo kost een beetje studie tegenwoordig ook al behoorlijk wat geld. Het is uiteraard een investering in je toekomst, maar het gaat wel om geld dat je kwijt bent en niet zomaar terugkrijgt. Het gaat hier namelijk niet alleen om collegegeld, maar ook om de kosten voor onder meer levensonderhoud en verzekeringen. Voor studenten die op kamers wonen zijn de woonlasten vaak een hoge kostenpost. Naast huisvesting hebben studenten de volgende uitgaven: boodschappen, vervoer, studieboeken, ontspanning, uitgaan en kleding.

Verzekeringen
Niet alle studenten betalen zelf hun verzekeringen. Soms wordt het door ouders betaald, soms worden verzekeringen helemaal niet aangegaan. Toch heeft recent onderzoek aangewezen dat jongeren over het algemeen slecht verzekerd te zijn. Zo heeft de helft van de jongeren tot 25 jaar geen aansprakelijkheidsverzekering. Slechts eenderde van de jongeren die op kamers woont heeft een inboedelverzekering. Jongeren denken hier vrij luchtig over. Verzekeringen zijn niet nodig, denken ze. Maar wat als je op de een of andere manier toch flinke schade veroorzaakt? Dat kan flinke gevolgen hebben.

Noodzaak
Sommige verzekeringen zijn een echte noodzaak. Zo moet je vanaf je achttiende zelf een zorgverzekering afsluiten. Het is mogelijk om, zolang je studeert, je via je ouders collectief te verzekeren. Het kan ook zijn dat je ouders een aansprakelijkheidsverzekering voor jou hebben afgesloten. Het kan geen kwaad om daarnaar te informeren en kijk gelijk even in de polisvoorwaarden. Dan weet je gelijk waarvoor je allemaal verzekerd bent, wat wel en niet gedekt wordt.

Inboedelverzekering
Als je op jezelf woont is het tevens belangrijk om een inboedelverzekering af te sluiten. Die zorgt ervoor dat je je inboedel – dus alles wat je in je huis hebt staan – vergoed krijgt bij schade of diefstal, iets wat bij studenten helaas nog wel eens wil voorkomen.

Inkomsten
Je kunt een studiefinanciering aanvragen bij het IBG – Informatie Beheer Groep. Afhankelijk van je situatie krijg je dan een maandelijkse vergoeding, die in eerste instantie bedoeld is om je studie te bekostigen. Je kunt bij het IBG tevens geld lenen, tegen een heel redelijke en lage rente. Het merendeel van de studenten die op kamers woont heeft een bijbaantje, wat ook voor extra geld in het laatje zorgt. Tevens krijgen sommige studenten een financiĆ«le bijdrage van bijvoorbeeld hun ouders.