Snel geld lenen zonder BKR codering

Wanneer je geld wilt lenen en een krediet aan wilt vragen, word je getoetst bij het BKR – het Bureau Krediet Registratie. Dit bureau houdt van iedere persoon die een lening heeft afgesloten in Nederland informatie bij. Al deze gegevens worden in het CKI – Centraal Krediet Informatiesysteem – bijgehouden.

BKR codering
Voordat je geld kan lenen zal er altijd naar je BKR codering gekeken. Je wordt BKR getoetst. De uitslag hiervan kan positief of negatief zijn. Een positieve uitslag betekent dat er geen sprake is van betalingsachterstanden en dat je een betrouwbare lener bent. Vervolgens kun je zo opnieuw een lening afsluiten. Maar een negatieve uitslag wil juist zeggen dat er betalingsachterstanden zijn. Dat kan betekenen dat je meer zult moeten ondernemen alvorens een lening af te sluiten.

BKR toetsing
Als je BKR wordt getoetst, zal er gekeken worden naar leningen, creditcards en debetfaciliteiten die op je bankrekening(en) staan. Tevens zal bijgehouden worden of je geen grote achterstallige betalingen hebt, zoals de huur of gas- en elektriciteit. Iedere achterstand in je betalingen zal worden geregistreerd.

Waarom?
Misschien vraag je je af of de mensen van het BKR niets beters te doen hebben? Waarom zouden ze jou immers achtervolgen en kijken of je achterstallige betalingen hebt, of eerdere leningen niet goed hebt afbetaald. Wel, het BKR is in het leven geroepen om instanties die geld verstrekken te helpen. Banken en geldschieters willen namelijk wel de zekerheid dat ze het geld dat ze uitlenen ooit weer terug gaan zien. Om die reden is het vrijwel niet mogelijk om zonder BKR-toetsing aan geld te komen.

Negatieve BKR codering
Wanneer de uitslag van je BKR toets negatief is, betekent dit dus dat je geregistreerd bent bij het BKR en dat van jou bekend is dat je betalingsachterstanden hebt, of nog openstaande rekeningen. Wanneer hier sprake van is, wordt je daar eerst van op de hoogte gebracht. Het is het BKR niet toegestaan om zonder vermelding een negatieve registratie te doen. Je moet immers weten waar je aan toe bent.

Achterstandsmelding
Als er sprake is van een achterstandsmelding, komt er een A achter je gegevens te staan van het betreffende krediet. Dat betekent dat deze A geregistreerd staat. Bij doorlopende kredieten kan het echter zo zijn dat de achterstand in de loop der tijd minder wordt. Om hier onderscheid tussen te maken geeft het BKR dit aan met een H. Wanneer je alles hebt afgelost en je geen schulden meet hebt, zul je desondanks nog vijf jaar in het systeem geregistreerd staan. Daarna word je hieruit verwijderd.

Codes van het BKR
Er zijn naast de A van achterstandmelding en de H van herstel nog andere codes die het BKR hanteert op je situatie weer te geven. Dit zijn de codes 1 tot en met 4. Code 1 betekent dat er een schuldregeling getroffen is. Code 2 betekent dat de vordering opeisbaar gesteld is. Code 3 staat ervoor dat zodra een bedrag van 250 euro (of meer) is afgeboekt, deze afboeking op hetzelfde moment nog een einddatum vermeld moet hebben. En code 4 geeft aan dat de geldlener onbereikbaar is.