Consumptieve kredieten

Er zijn tal van consumptieve kredieten. De meest voorkomende zijn het doorlopend krediet, de persoonlijke lening, het beleggingskrediet en de spaarkredietlening. In dit artikel volgt een kleine opsomming van deze kredieten en wordt ook aangegeven hoe deze het beste kunnen worden aangegaan.

Kredieten
Er is een verschil tussen eerder genoemde kredieten. Zo ligt bij de persoonlijke lening zowel de rente als de looptijd van de lening vast. Bij het doorlopend krediet wordt een kredietlimiet afgesproken en bij een spaarkrediet neem je een doorlopend krediet waarop je niets aflost. Een beleggingskrediet heeft aardig wat weg van een spaarkrediet, met als verschil dat het kapitaal niet wordt vergaard met behulp van een verzekering maar via rechtstreekse beleggingen.

Manieren van lenen
Een lening kun je op allerlei manieren aangaan. Zo kun je naar de bank gaan om daar een persoonlijke lening of doorlopend krediet af te sluiten. Ook kun je gebruik maken van de diensten van een tussenpersoon. Tevens is het mogelijk om via het internet een consumptief krediet af te sluiten, wat een voordelige optie is, omdat er weinig bij komt kijken. Geldschieters vragen dan ook minder rente voor kredieten die via het internet zijn afgesloten, dan kredieten die op een andere manier zijn aangegaan.

Onderhandelen over lening
Er valt altijd wel ergens geld te besparen. Dat geldt ook bij leningen. Het is niet zo dat je in discussie kunt gaan met de bank, zoals je dat op de markt doet, om een bepaald bedrag af te sluiten. Toch kun je geld uitsparen, zoals bijvoorbeeld via het internet. Staar je echter niet blind op de rentepercentages die genoemd worden in advertenties. Want het is altijd maar de vraag of je voor die rente in aanmerking komt. Ga om die reden ook niet zomaar akkoord met de rente die je krijgt aangeboden door je tussenpersoon. Hier heeft onderhandelen zeker nut. Het is vaak genoeg gebleken dat een bod lager wordt, als het niet direct wordt geaccepteerd. De reden hiervoor kan zijn dat de tussenpersoon probeert je bij een goedkope geldschieter onder te brengen.

Gratis kwijtschelding
Een minder leuk gespreksonderwerp is natuurlijk het overlijden van iemand. Wanneer je een lening hebt afgesloten en komt te overlijden, gaat de schuld vaak over op nabestaanden. Bij leningen als het doorlopend krediet en de persoonlijke lening zit vaak een gratis kwijtschelding als je komt te overlijden. Echter, er zijn ook geldschieters die de lening zonder die verzekering aanbieden. In dat geval zou de rente lager kunnen zijn, maar het betekent wel dat de nabestaanden voor de lening op moeten dragen. En in sommige gevallen kan het zelfs zo zijn dat de geldschieter verlangt dat je alsnog een losse overlijdensrisicoverzekering afsluit, waar vaak veel voor moet worden betaald.

Stijgen en dalen van rente
Wanneer je een populaire kredietvorm afsluit – waaronder het doorlopend krediet – kan het zijn dat de rente tijdens de looptijd van de lening stijgt en daalt. Het is dan ook heel goed mogelijk dat de geldschieter in de loop der jaren duurder is geworden. Het kan geen kwaad om daarvan bewust te zijn, ook al hoeft het verder geen probleem te zijn.